Nasilnička vožnja – ima li leka?

Ne prodje dan a da u medijima ne procitamo da se dogodio neki saobracajni udes sa teskim posledicama,a cesto i sa smrtnim ishodom.Cesto se desava da su ucesnici u tim saobracajnim nesrecama pocetnici i mladji vozaci!

Srpski zakon o bezbednosti u saobracaju je dosta blazi od zakona koji se primenjuje u inostranstvu.Globalna Policijska Asocijacija predlozice nadleznim institucijama postavljanje kamera na svim vecim saobracajnicama i auto putevima koje bih radile na nacin da evidentiraju ne savesne vozace koji bih odmah dobijali kazne na kucnu adresu bez prava zalbe,bez odlaska na sud, nego samo da izvrse uplatu iste ili ako je napravljen tezi prekrsaj da to lice bude privedeno!Time bih se izbegla mogucnost oportuniteta ali i mogucnost da ne savesni vozaci naprave dogovor sa saobracajnim policajcem! Smatramo da bih ovakav vid kontrole dao pozitivne rezultatei da bih takvih vozaca bilo znatno manje!.

STATISTIKA ZA VREME I POSLE VANREDNOG STANJA!
Posle ukidanja vanrednog stanja desilo se cak 1450 saobracajnih nesreca! Od 6. maja kada je ukinuto vanredno stanje do pred kraj meseca imali smo 23 zrtve udesa na drumovima u proseku 72 saobracajne nesrece dnevno. Medju 23 zrtve na Srpskim drumovima za samo 20 dana od ukidanja vanrednog stanja poginulo je 11 vozaca,cetvoro pesaka i osam biciklista i motociklista, prema podacima uprave saobracajne policije,tokom vanrednog stanja zabelezeno je vise od 2000 nezgoda u kojima je poginula 31 osoba! U koliko se podeli broj saobracajnih nesreca sa brojem dana od ukidanja vanrednog stanja i tokom njegovog trajanja dobija se brojka od 72 nesrece,Jasmina Milosevic direktorka Agencije za bezbednost saobracaja kaze da je tokom vanrednog stanja bilo za oko 1000 nesreca manje u odnosu na isti period prosle godine,ali da su bile fatalnije gde je zivot izgubila cak 31 osoba! Broj saobracajnih nesreca ima jako velike veza sa nasim stavom kao Nece to meni da se desi i navikom da ne postujemo saobracajne propise. Takav vozac sa takvim razmisljanjem je opasan za samog sebe a posebno za druge ucesnike u saobracaju.Faktori koji su doveli do saobracajnih nesreca!
FATALNI BRZINA I ALKOHOL!!!
Statistika kaze da je svaka peta osoba nastradala zbog brzine kao uticajnog faktora cak 21 odsto, dok je zbog voznje pod dejstvom alkohola nastradalo oko 9 odsto ucesnika u saobracaju, uslovi na putu bili su faktor koji je odneo zivote oko7 odsto zivota ljudi,dok su propusti pesaka bili fatalni za 3 odsto ucesnika u saobracaju! Ni jedna saobracajna nesreca se nije dogodila slucajno vec iza svake nesrece stoji neka greska neki pogresan potez koji moze biti greska vozaca,pesaka,onog ko odrzava put ,,put moze biti uzrocnik saobracajne nesrece ,zatim tehnicka ispravnost vozila sto daje rezime da je uvek u pitanju necija greska a ne kako neki kazu ne obasnjiva pojava. GLOBALNA POLICIJSKA ASOCIJACIJA postavlja pitanje ucesnicima u saobracaju da li je tesko vezati pojas,da li je problem prilagoditi brzinu stanju puta i uslovima saobracaja i postovati saobracajne propise,i najbitnija stvar da li je normalno sedati za upravljac automobila pod dejstvom alkohola.Pamet u glavu dok jos nije kasno po vas a i po druge ucesnike u saobracaju!!!

Predsednik GPA Slobodan Jovanovic